Håller världen på att gå under eller?

”Skottlossning på gatorna i Dhaka och myteri bland paramilitära förband ute i landet. Det är inte inbördeskrig, inte ännu, men det kan bli. Och det är utan tvekan en allvarlig utmaning mot landets nya premiärminister Hasina Wajed, som tillträdde för bara en dryg månad sedan.”

Oroligheterna i Bangladesh är också ett tecken på att den globala ekonomiska krisen kan få våldsamma återverkningar i länder där fattigdomen redan var utbredd.

Den paramilitära styrkan Bangladesh Rifles uppgift är främst att bevaka landets gränser. Men de åtnjuter inte samma privilegier som den reguljära armén och är underbetalda - i ett läge då priserna på mat och andra förnödenheter stigit katastrofalt under de senaste månaderna. Myteristerna kräver mer betalt och bättre villkor.

Det började i Dhaka i onsdags och spreds sedan över hela landet. Hasina Wajed regering har utlovat en amnesti för myteristerna och att lyssna till deras klagomål. Men det föll för döva öron och armén kallades in för att återställa ordningen.

Det hela bådar illa för den bräckliga bangladeshiska demokratin, menar politiska observatörer i Sydasien. Bangladesh har upplevt ett dussintal lyckade och misslyckade kupper sedan landet bröt sig ur Pakistan 1971 och blev en självständig nation. De få perioder med civilt styre har varit kaotiska och i januari 2007 ingrep armén och undantagstillstånd infördes. Först i december förra året kunde val hållas och Hasina Wajeds parti, Awamiförbundet, vann en jordskredsseger.

Hasina Wajed var premiärminister också mellan 1996 och 2001. Sedan var hon oppositionsledare, utsattes för mordförsök och åtalades för korruption. Hon var också tvungen att gå i exil ett par månader innan hon återvände för att delta i valet i december.

Oppositionen i Bangladeshs nationalistiska pari, som också leds av en kvinna, Begum Zia Khaleda, har förkastat valresultatet och Awamiförbundets seger och det är inte helt otänkbart att politiska manipulationer kan ligga bakom myteriet.

Det drygt 40 000 man starka Bangladesh Rifles sorterar under inrikesdepartementet men det är armén som står för träning och planering. De anses i allmänhet vara väldisciplinerade och har till skillnad från armén inte genomfört några kupper. Men deras officerare kommer ofta från den reguljära armén och det är där konflikten bottnar.

Soldaterna känner sig som en underbetald, andra klassens styrka som inte fått det erkännande de anser sig vara förtjänt av. Och sedan kom den ekonomiska krisen.

Om krafter som försöker motarbeta Awamiförbundet utnyttjat detta missnöje är långt ifrån bekräftat, men myteriet har skakat regeringen i grunden. Tio människor sägs ha dödats under skottlossningen i Dhaka, men folk i huvudstaden befarar att det kan vara så många som 50.

En del är officerare som skjutits av myteristerna medan andra är vanliga civila som hamnat i korselden mellan olika förband. Minst 20 har sårats.

Skottlossning har också skett i ett dussintal platser ute i landet, men det är inte känt hur många offer som skördats utanför huvudstaden. Det tycks främst ha rört sig om soldater från the Bangladesh Rifles som tagit över förläggningar och gripit sina officerare.

Premiärminister Hasina Wajed beordrade igår myteristerna att "omedelbart gå tillbaka till barackerna". Hon hotade med att regeringen skulle ta i med hårdhandskarna om så inte sker. Stridsvagnar körde in i Dhaka samtidigt som talesmän för regeringen uppgav att det hela var över, att revoltörerna gett upp.

Om det är sant eller inte återstår att se. Det kan i alla fall bli hårda tag och efterräkningar som kan leda till militärt ingripande. Och ett nytt undantagstillstånd.

Text lånad från Svd


Bara för att dem är onöjda med deras löner osv. ska man gå och döda oskyldiga människor bara för det? kan man inte istället demonstrera, eller gå ut i medier om deras missnöje, osv. varför ska man istället döda massa oskyldiga? Ska man ta det här som payback? Som förra året så tyckte sjuksköterskorna i Sverige om att dem tjänade väldigt lågt osv. och att läkare gör inte lika mycket och bla bla... men dödade sjuksköterskorna alla läkare bara för det???

Första när man hörde skott ljud, så trodde man att det var bara övning, men sen när det blev flera gånger, kunde man se folk springa ut i gatan och skrika..                                                                                                                                                      Dem hade tydligen låst in ca 120 (eller lite mer kanske) officer och generaler, och deras familj (fru och barn) etc. nu har man hittat ungefär 20 döda kroppar, det fula är att dem förstörde den dödes ansikte, så att anhöriga inte ska kunna känna igen dom.. och dem skärade på deras kropp osv. och sen så kastade dem också liket i brunnen, avlopp, sjö etc. så att man inte ska kunna räkna hur många man har dödat. Vah fan dem dödar, och sen så kastar dem liket lite över allt, dem kan väll at least respektera kroppen. Det är helt sjukt att dem måste göra så.. det gör bara saken ännu värre.. och hur ska anhöriga känna igen den döde? och sen att det var tydligen ett av generalernas fru skulle tydligen föda deras första barn om några dagar, vad tror ni att dem här dumma jävlarna gör? Jo, dem dödar kvinnan vilket leder till att barnet dör, fatta va hemskt det låter.. det var tydligen ngn lite flicka som var ca 5 år eller liter mer, hade tydligen sett sin pappa (general) bli skjuten mitt framför henne… När det här var över, så hade dem bytit från deras jobb kläder till deras civila kläder, (för att folk inte ska känna igen dem) och tog guld och massa andra grejer, vissa gick till bussar och vissa gick precis som normala människor, så att folk skulle inte kunna märka det.. shiit när jag såg allt det här på tv:n kunde inte hålla mina tårar.. det gick bara inte, många hade hopp om ett bättre land, nu när vi har fått en ny president och premiärminister. Hörde om att CIA kommer undersöka det här fallet, och hoppas på dem som har orsakat allt det här får deras straff!

Ni kan läsa mer om den här tragedin här ---->

http://www.dn.se/nyheter/varlden/stridsvagnar-mot-myterister-i-dhaka-1.807994

http://www.dn.se/nyheter/varlden/polismyterister-greps-i-bangladesh-1.809292

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skottlossning-fran-militarhogkvarter-1.806996

P.s rätta mig om jag har fel.

 


Kommentarer
Postat av: Aicha

Folk är så hjärntvättade!! .. vad fan har föräldrarna gjort för fel?? Hörde om den här tragedin av pappa.. hela BD är i chocktillstånd om det här.. man undrar ju vad dem här stackars barn som har förlorat både deras far eller mor.. dem kommer ju aldrig mera få tillbaka dem, och att dem bränner kroppen så att anhöriga ska inte kunna identifiera dem!!,, fan lite respekt borde man få!! Jag hoppas att dem får den straff dem förtjänar!!! By the bra inlägg :)

2009-03-03 @ 19:37:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0